Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен мандат, предаде Ройтерс.На

...
Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен мандат, предаде Ройтерс.На
Коментари Харесай

Путин положи клетва като президент на Русия за пети път

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен мандат, съобщи Ройтерс.

На публична гала в Москва ръководителят на Конституционния съд Валерий Зоркин му връчи знаците на президентската власт, в това число президентския знак - златен Георгиевски кръст с изображение на герба на Руската федерация и девиза " Полза, чест и популярност " на златна верижка.

Церемонията по встъпване в служба не беше почетена от представителите на Съединени американски щати и доста европейски страни поради продължаващата война в Украйна.

Това е петият мандат на Путин като президент, припомня Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС. Двата му първи мандата бяха с дълготрайност по четири години, а след гласувани ремонти в конституцията на Русия, те станаха шестгодишни.

Първият си шестгодишен мандат Путин стартира през 2012 година, а втория - през 2018 година

След нови промени в конституцията през 2020 година той съумя да се кандидатира за изборите тази година, които завоюва с рекорден резултат - 87,28% от гласовете.

Някои западни държавни управления обявиха, че преизбирането му е било опорочено, защото гласоподавателите не са имали действителна опция. Това обвиняване беше отхвърлено от Москва, която твърди, че Путин се радва на голямата поддръжка на съветския народ.

Започналият през днешния ден мандат ще завърши на 7 май 2030 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР